eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1695]

Papryka zielona Eli z ciecierzycą i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam zielone papryki faszerowane ciecierzycą konserwową, tuńczykiem w sosie własnym i papryką.

Papryka zielona Eli z ciecierzycą i tuńczykiem

Składniki:

Papryka zielona Eli z ciecierzycą i tuńczykiem

warzywa

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Papryka zielona Eli z ciecierzycą i tuńczykiem

przygotowanie farszu

Papryka zielona Eli z ciecierzycą i tuńczykiem
Przygotować pieczarki, cebulę i czosnek.

Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plastry. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pieczarki, cebulę, czosnek i doprawić solą i pieprzem.

przygotowanie farszu cd

Papryka zielona Eli z ciecierzycą i tuńczykiem
Przygotować wszystkie składniki farszu do papryki.

Pomidory odsączyć i pokroić w kostkę. Ciecierzycę odsączyć na sitku. Paprykę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Tuńczyka odcedzić z zalewy.

przygotowanie farszu cd

Papryka zielona Eli z ciecierzycą i tuńczykiem
Wszystkie składniki farszu włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

Ryż gotować 15 minut we wrzątku, wyjąć z wody i ostudzić. Do miski włożyć ryż, ciecierzycę, tuńczyka,pomidory i pieczarki z cebulą i czosnkiem.

Farsz doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

przygotowanie papryki

Papryka zielona Eli z ciecierzycą i tuńczykiem
Z opłukanych i osuszonych papryk odciąć czapeczki i wyjąć nasiona.

Papryki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Górę papryk odciąć żeby powstały czapeczki z ogonkami. Ze środków papryk usunąć nasiona.

przygotowanie papryki cd

Papryka zielona Eli z ciecierzycą i tuńczykiem

Do środka papryk nałożyć farsz.

przygotowanie papryki cd

Papryka zielona Eli z ciecierzycą i tuńczykiem

Papryki z farszem przykryć czapeczkami i włożyć do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i zapiekać papryki przez 30 minut. Smacznego!


Tagi:

danie