Diabelska kuchnia

Diabelska kuchnia

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Paprykowa pierś z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak na diabelską kuchnię przystało diabelska pierś z grilla!

Paprykowa pierś z grilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykowa pierś z grilla

 

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki papryki chili,
  • 5 - 6 kropel sosu z papryczek Jalapeño,
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu,
  • 2 łyżki papryki czerwonej pokrojonej w kostkę,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Paprykowa pierś z grilla
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso podzielić na porcje. Każdą nakłuwać za pomocą ostrego widelca (może być też igła - ja z powodu jej braku posiłkowałam się małym widelcem). Do miseczki wlać oliwę w oliwek, dodać przyprawy (bez sosu z papryczek Jalapeño) i wymieszać. Nakłute wcześniej piersi natrzeć przyprawami, przełożyć do miski, wrzucić paprykę i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc) w lodówce zabezpieczone folią. Następnie wyjąć, skropić sosem i układać na rozgrzanym wcześniej grillu. Po około 3 minutach zdjąć paprykę, by za mocno się nie przypiekła i grillować zależnie od mocy grilla (u mnie około 8 - 10 minut).
Paprykowa pierś z grilla
Umyte i podzielone mięso należy nakłuć by marynata przeniknęła do środka.
Paprykowa pierś z grilla
Wymieszane z oliwą przyprawy - papryki, sól i pieprz.
Paprykowa pierś z grilla
Do dodaniu mieszanki przypraw dodaję paprykę.
Paprykowa pierś z grilla
Pierś grillować wedle mocy grilla - u mnie to 8 -10 minut.