Sposób przygotowania:
Rolada kakaowa z orzechową pralinką
Masa pralinowa: Orzechy wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i uprażyć co chwilkę potrząsając blachą. Następnie wysypać na suchą i czystą ściereczkę i zdjąć skórkę. Na patelnię wysypać cukier i roztopić go do jasnozłotej barwy ( nie mieszać łyżką, można delikatnie wstrząsnąć patelnią). Do upalonego cukru wrzucić orzechy i potrzymać na ogniu jeszcze jakąś minutę, tak aby orzechy połączyły się z karmelem. Przelać na papier do pieczenia i ostudzić. Następnie połamać na mniejsze kawałki o zmielić w blenderze.
Masa cygartekowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie cały czas nie przerywając ucierania dodać białko i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać mąkę i połączyć ją z resztą składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprychy wyciskać wzory.Odłożyć do lodówki do zastygnięcia.
Biszkopt: Do miseczki przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć. Do miski wbić jajka i utrzeć do puszystości z cukrem. Następnie partiami dodawać suche składniki i delikatnie wymieszać. Powstałą masę delikatnie wylać na masę cygaretkową i delikatnie rozsmarować. Piec około 10 minut w 180 st. Następnie przełożyć na ściereczkę, delikatnie obrócić biszkopt wzorem do góry i zwinąć w rulon razem ze ściereczka i zostawić do ostygnięcia.
Masa do rolady: Z przewidzianego mleka odlać 50 ml mleka i dodać do niego budyń i cukier. Wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do ugotowanego mleka wlać mieszankę i cały czas mieszając pogotować aż budyń zgęstnieje. Przełożyć do zlewu z zimną wodą i dobrze ostudzić ( przykryć folią aby nie powstał kożuch). Margarynę utrzeć z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Następnie po 1 łyżce dodawać zimny budyń i mieszać cały czas mikserem. Na koniec dodać zmieloną masę pralinową i delikatnie ale dokładnie mieszać.
Wykonanie: Roladę rozwinąć. Rozsmarować na niej krem i ułożyć w dwóch rzędach suszone morele. Ciasno zwinąć. Odłożyć na całą noc do lodówki. Smacznego!
Masa cygartekowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie cały czas nie przerywając ucierania dodać białko i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać mąkę i połączyć ją z resztą składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprychy wyciskać wzory.Odłożyć do lodówki do zastygnięcia.
Biszkopt: Do miseczki przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć. Do miski wbić jajka i utrzeć do puszystości z cukrem. Następnie partiami dodawać suche składniki i delikatnie wymieszać. Powstałą masę delikatnie wylać na masę cygaretkową i delikatnie rozsmarować. Piec około 10 minut w 180 st. Następnie przełożyć na ściereczkę, delikatnie obrócić biszkopt wzorem do góry i zwinąć w rulon razem ze ściereczka i zostawić do ostygnięcia.
Masa do rolady: Z przewidzianego mleka odlać 50 ml mleka i dodać do niego budyń i cukier. Wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do ugotowanego mleka wlać mieszankę i cały czas mieszając pogotować aż budyń zgęstnieje. Przełożyć do zlewu z zimną wodą i dobrze ostudzić ( przykryć folią aby nie powstał kożuch). Margarynę utrzeć z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Następnie po 1 łyżce dodawać zimny budyń i mieszać cały czas mikserem. Na koniec dodać zmieloną masę pralinową i delikatnie ale dokładnie mieszać.
Wykonanie: Roladę rozwinąć. Rozsmarować na niej krem i ułożyć w dwóch rzędach suszone morele. Ciasno zwinąć. Odłożyć na całą noc do lodówki. Smacznego!
kołczu
monikaT83
Niezmiernie mi miło,ze Ci się podoba:) ja też jestem z niej zadowolona:)
kołczu
misia5
marietta