asia1976

asia1976

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Parmeńskie polędwiczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczyste i aromatyczne medaliony z polędwicy wieprzowej zawijane w szynkę parmeńską podawane z puree ziemniaczanym i bukietem warzyw na delikatnym sosie warzywnym.

Parmeńskie polędwiczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Parmeńskie polędwiczki

 

  • Polędwica wieprzowa 70 dag
  • 5 plastrów Szynki parmeńskiej – Prosciutto
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2-3 łyżki serka mascarpone
  • 1 ½ dużej cebuli
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia/ oliwa
  • 1/3 paczki włoszczyzny Hortex
  • 1/3 opakowania fasolki szparagowej żółtej Hortex
  • 1/3 opakowania bukietu warzyw Hortex
  • około 60dag ziemniaków
  • 1/4 szklanki mleka
  • mały pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Parmeńskie polędwiczki
Polędwicę kroimy w medaliony przyprawiamy oliwą i pieprzem, solą i czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę 1 i ½ cebulę zostawiamy na parę godzin w lodówce. Na patelni roztapiamy masło/ oliwę dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku smażymy medaliony po półtorej minuty z każdej strony dodajemy cebulę smażymy jeszcze 3 minuty i dodajemy 1/3 paczki włoszczyzny Hortex. Przesmażamy 2 minuty dodajemy 300 ml wody dusimy 15 – 20 minut. Dodajemy vegetę i pieprz do smaku. Wyciągamy polędwicę , a w reszcie składników lekko redukujemy wodę i blendujemy dokładnie! Do sosu dodajemy 2-3 łyżki mascarpone i łączymy w jednolitą całość cały czas mieszając. Polędwicę owijamy szynką parmeńską układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w piekarniku 3-4 minuty w temperaturze 170 0C. Fasolkę żółtą oraz bukiet warzyw gotujemy na parze. Z ziemniaków przygotowujemy puree – ugotowane ziemniaki zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków dodajemy mleko, łyżkę masła i koperek koperek, Warzywa polewamy przygotowanym sosem i posypujemy odrobiną parmezanu.
Parmeńskie polędwiczki
Parmeńskie polędwiczki