Sposób przygotowania:
Parowany łosoś
Bób gotujemy we wrzątku przez 12-15 minut. Hartujemy zimną wodą, obieramy ze skórki. Łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Por siekamy w cienkie talarki. Układamy na filecie z łososia. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Skrapiamy oliwą z oliwek.Na pierwszej półce parowaru układamy mini marchewkę i gotujemy ją przez 10 minut. Po tym czasie nakładamy na nią drugą półkę z filetem z łososia i gotujemy jeszcze 10 minut.Patelnię podgrzewamy, smarujemy ją odrobiną oliwy z oliwek. Podsmażamy przez minutę obrany i posiekany w drobną kostkę czosnek. Wrzucamy bób i smażymy razem przez 3-4 minuty, podlewając odrobiną wody. Bób dokładnie miksujemy blenderem. Wlewamy śmietanę roślinną i ponownie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Łososia podajemy z puree z bobu i mini marchewką.