goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Parówki zapiekane w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kosztują trochę pracy, ale warto!

Parówki zapiekane w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki zapiekane w cieście

 

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąka
  • 3/4 szklanka mleko
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżeczka cukier
  • 10 dag drożdże
  • nadzienie:
  • 7 sztuk parówki
  • 30 dag pieczarki
  • 15 dag ser zółty
  • 1/2 sztuka cebula
  • 1 łyżeczka masło
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek kukurydza

Sposób przygotowania:

Parówki zapiekane w cieście
Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną mąki. Tak przygotowany zaczyn łączymy z mąką wymieszaną z solą, cukrem, jajkiem, ciepłym mlekiem. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Rozwałkujemy, wykrawamy prostokąty. Na każdym kawałku ciasta układamy po plasterku sera żółtego oraz nadzienia. Zawijamy parówki w ciasto i przekładamy na blaszkę. Tak przygotowane parówki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy 25 minut.
Parówki zapiekane w cieście
Na każdym kawałku ciasta układamy po plasterku sera
Parówki zapiekane w cieście
Na serze układamy połówki parówek, pieczarki i kukurydzę
Parówki zapiekane w cieście
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Parówki zapiekane w cieście
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy 25 minut.