Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Parówki zapiekane w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ser pleśniowy można zastąpić inny serem, np żółtym, choć wiadomo, że wówczas potrawa zmieni swój specyficzny smak

Parówki zapiekane w kapuście

Składniki:

Parówki zapiekane w kapuście

 

  • 8 szt parówki,
  • 1 kg kapusta biała,
  • 1 szt kostka rosołowa Kucharek,
  • 4 szt pomidor,
  • 15 dag boczek wędzony,
  • 1 łyżka smalec,
  • 1 łyżka mąka,
  • 10 dag ser pleśniowy,
  • 1/2 łyżeczki kminek,
  • 1 szt liść laurowy,
  • 2 łyżki koperek siekany,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Parówki zapiekane w kapuście
Kapustę poszatkować, zalać 1 szkl wody, dodać kostkę rosołową, liść laurowy i kminek, gotować ok 15 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, włożyć do kapusty i gotować 10 minut. Ze smalcu i mąki zrobić białą zasmażkę, połączyć z kapustą, zagotować. Kapustę przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koperek i wymieszać. Boczek pokroić w plastry, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, następnie wyłożyć kapustę, na wierzchu położyć obrane z osłonek parówki, po wierzchu posypać poruszonym serem pleśniowym. Zapiekać w piekarniku ok 25 minut w temp 180 stopni.

Tagi:

sery ser