olivv

olivv

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Parzaki z bułki i kiełbasy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne kluski na parze, czyli parzaki

Parzaki z bułki i kiełbasy

Składniki:

Parzaki z bułki i kiełbasy

 

Sposób przygotowania:

Parzaki z bułki i kiełbasy
Bułki zalać mlekiem, wymieszanym z jajkami. Rozgnieść ręką. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę lub mięso, przesianą mąkę i zagnieść ciasto , doprawiając gałką muszkatołową i solą. Uformować ciasto na gładką masę. Odrywać po kawałku. Zwilżonymi dłońmi formować z niego nieduże okrągłe kluski, po czym maczać je w stopionym maśle. Płaski rondel napełnić wodą, przykryć mocno naciągniętą gazą. Przymocować do górnej krawędzi garnka mocną nicią lub bawełnianą tasiemką. Ustawić garnek na ogniu. Gdy woda zawrze, podkręcić płomień i porcjami układać na gazie kluski. Przykryć je miseczką i gotować minimum 30 min. podawać polane ,stopionym boczkiem.