Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Pascha wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Można polać roztopioną czekoladą.

Pascha wielkanocna

Składniki:

Pascha wielkanocna

 

  • 1 kg tłustego niekwaśnego sera białego
  • 12 dag masła
  • 8 żółtek
  • 35 dag cukru
  • po 5 dag rodzynek, łuskanych orzechów laskowych i włoskich, migdałów
  • po 3 dag daktyli, fig
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • laska wanilii
  • dowolne owoce kandyzowane

Sposób przygotowania:

Pascha wielkanocna
W maszynce zemleć ser dwa razy. W makutrze utrzeć masło, powoli, stopniowo dodawać po 1 żółtku i po łyżce cukru. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami ser na przemian
z bakaliami. Gotową paschę zawinąć w ściereczkę, nadając jej kształt stożka i włożyć na noc do lodówki aby się dobrze schłodziła . Podawać w szklanych salaterkach.