suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Pascha wyjątkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wyjątkowa pascha na Wielkanoc.

Pascha wyjątkowa

Składniki:

Pascha wyjątkowa

 

  • 50 dag sera białego półtłustego;
  • 20 dag masła;
  • 4 jaja;
  • 10 dag cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (32g);
  • 5 dag skórki pomarańczowej;
  • 1 laska wanilii;
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady;
  • 15 dag rodzynek;
  • 10 dag migdałów;
  • do dekoracji,bakalie:orzechy mielone płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Pascha wyjątkowa
Twaróg mielmy dwukrotnie. Jaja gotujemy na twardo, wyjmujemy żółtka i jeszcze raz mielimy ser tym razem dodając żółtka. Następnie do sera dodajemy masło utarte z cukrem, mieszamy, dodajemy cukier wanilinowy i laskę wanilii. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ciasto dzielmy na dwie części. Do pierwszej dodajemy startą czekoladę. Do drugiej - migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy składniki w obu ciastach. Formujemy kulę z obu mas. Następnie kładziemy jedną na drugą i owijamy dużym kawałkiem gazy lub serwetki, mocno ściskamy, a na wierzch kładziemy np. deseczkę. Całość wstawiamy do lodówki na ok 24h. Po tym czasie odwijamy serwetkę i posypujemy ciasto bakaliami. Podajemy na zimno.