Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Paski kotletów w sosie grzybowym z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jeśli usmażymy za dużo panierowanych kotletów z karkówki ( schabu ) , lub odwrotnie jeśli mamy za mało kotletów w stosunku do ilości stołowników , lub po prostu mamy ochotę podać te wczorajsze kotlety dziś zupełnie inaczej - proponuję taki wariant.

Paski  kotletów w sosie grzybowym z kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paski kotletów w sosie grzybowym z kaszą

 

  • 2 kotlety z karkówki ( panierowane)- gotowe, usmażone
  • kilka suszonych grzybów ( 6-8)
  • 10 dag kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi do smaku

 

Sposób przygotowania:

Paski kotletów w sosie grzybowym z kaszą
Kaszę wypłukać by pozbyć się mączystego nalotu.

Zalać wodą ( 1,5 szklanki) , lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym aż kasza wchłonie cały płyn i będzie sypka.

Odstawić po zawinięciu garnka w koc na 30 minut by,, doszła" ( będzie smaczniejsza).

Namoczyć grzyby w ciepłej wodzie( 1/2 szklanki).

Przelać do garnuszka i dolać bulion.

Ugotować grzyby ( wywar odparuje od 3/4 szklanki.

Wyłowić grzyby pozostawiając wywar.

Grzyby drobno pokroić.

Rozpuścić masło i zasypać masłem.

Wymieszać.

Rozprowadzić zasmażkę śmietanką zmieszaną z wywarem z gotowania grzybów.

Wrzucić grzyby.

Kotlety pokroić w grube paski i wrzucić do sosu. Chwilę dusić.



Podawać z kaszą gotowaną na sypko i kiszonymi ogórkami.



* Takie ,, rozmnożone" kotlety z sosie zamiast 2 porcji dają nam ich 4 .
Paski  kotletów w sosie grzybowym z kaszą
Namoczyć -ugotować i pokroić drobno grzyby
Paski  kotletów w sosie grzybowym z kaszą
Przygotować zasmażkę z mąki i masła- rozprowadzić wywarem z gotowania grzybów i bulionem
Paski  kotletów w sosie grzybowym z kaszą
Dolać śmietankę- wrzucić pokrojone grzyby
Paski  kotletów w sosie grzybowym z kaszą
Usmażone kotlety z karkówki ( panierowane) pokroić w paski i włożyć w grzybowy sos-chwilę dusić