Sposób przygotowania:
Paski kotletów w sosie grzybowym z kaszą
Kaszę wypłukać by pozbyć się mączystego nalotu.
Zalać wodą ( 1,5 szklanki) , lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym aż kasza wchłonie cały płyn i będzie sypka.
Odstawić po zawinięciu garnka w koc na 30 minut by,, doszła" ( będzie smaczniejsza).
Namoczyć grzyby w ciepłej wodzie( 1/2 szklanki).
Przelać do garnuszka i dolać bulion.
Ugotować grzyby ( wywar odparuje od 3/4 szklanki.
Wyłowić grzyby pozostawiając wywar.
Grzyby drobno pokroić.
Rozpuścić masło i zasypać masłem.
Wymieszać.
Rozprowadzić zasmażkę śmietanką zmieszaną z wywarem z gotowania grzybów.
Wrzucić grzyby.
Kotlety pokroić w grube paski i wrzucić do sosu. Chwilę dusić.
Podawać z kaszą gotowaną na sypko i kiszonymi ogórkami.
* Takie ,, rozmnożone" kotlety z sosie zamiast 2 porcji dają nam ich 4 .
Zalać wodą ( 1,5 szklanki) , lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym aż kasza wchłonie cały płyn i będzie sypka.
Odstawić po zawinięciu garnka w koc na 30 minut by,, doszła" ( będzie smaczniejsza).
Namoczyć grzyby w ciepłej wodzie( 1/2 szklanki).
Przelać do garnuszka i dolać bulion.
Ugotować grzyby ( wywar odparuje od 3/4 szklanki.
Wyłowić grzyby pozostawiając wywar.
Grzyby drobno pokroić.
Rozpuścić masło i zasypać masłem.
Wymieszać.
Rozprowadzić zasmażkę śmietanką zmieszaną z wywarem z gotowania grzybów.
Wrzucić grzyby.
Kotlety pokroić w grube paski i wrzucić do sosu. Chwilę dusić.
Podawać z kaszą gotowaną na sypko i kiszonymi ogórkami.
* Takie ,, rozmnożone" kotlety z sosie zamiast 2 porcji dają nam ich 4 .