luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Pasta rabarbarowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kiedy masz już dość musztardy i keczupu

Pasta rabarbarowa

Składniki:

Pasta rabarbarowa

 

  • 1 kg rabarbaru
  • półtorej szkl posiekanej cebuli
  • szklanka rodzynek
  • półtorej szkl cukru
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki imbiru (najlepiej posiekanego korzenia)
  • łyżka zmielonych nasion gorczycy
  • łyżka mielonego ziela angielskiego
  • łyżka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki pokruszonej papryczki chili
  • ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
  • ćwierć łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • półtorej szklanki octu winnego
  • łyżka soli

Sposób przygotowania:

Pasta rabarbarowa
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę,

rodzynki sparzyć osączyć w miseczce skropić winem

do rondla włożyć rabarbar i cebule, rozprażyć

dodać wszystkie składniki (oprócz octu i miodu)

i gotować na małym ogniu ok 30 min ciągle mieszając...

po czym zmiksować i dodać ocet i gotować kolejne 30 min

pod koniec gotowania dodać miód i odparować

gęstą pastę dodać do słoiczków i pasteryzować ok 10 min