Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Paszteciki ptysiowe z szynką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać jako gorącą przekąskę.

Paszteciki ptysiowe z szynką i groszkiem

Składniki:

Paszteciki ptysiowe z szynką i groszkiem

 

  • Ciasto ptysiowe:
  • 14 dag mąki,
  • 3 łyżki margaryny,
  • 3 jajka, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do wysmarowania blachy,
  • mąka do podsypania,
  • sól

 

  • Nadzienie:
  • 20 dag szynki gotowanej,
  • 10 dag groszku konserwowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 250 ml rosołu może być z kostki,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • 1 żółtko,
  • 2 dag sera ementaler,
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki ptysiowe z szynką i groszkiem
Ciasto ptysiowe: Zagotować 3/4 szklanki wody z margaryną i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę z proszkiem, odstawić i rozcierać, aby nie było grudek. Następnie podgrzewać na słabym ogniu, stale mieszając. Gdy ciasto nabierze połysku, odstawić z ognia. Do gorącego ciasta dodawać po jednym jajku, starannie ucierając na jednolitą masę. Blachę wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Z ciasta ptysiowego uformować w mące wałek średnicy 3 cm. Kroić na kawałki długości 3 cm. Formować kule, lekko spłaszczać, układać na blasze w odstępach 5 cm. Piec w bardzo gorącym piekarniku 15-20 min. Na początku pieczenia przez kilka minut nie otwierać piekarnika, aby ptysie nie opadły. Gdy ciasto się zrumieni, zmniejszyć temperaturę, aby ptysie się dosuszyły. Przed wyjęciem zostawić na chwilę ciasto w otwartym piekarniku, lekko ochłodzić i wyjąć. Ostudzone ptysie przekroić ostrym nożem; zdjąć wierzchy. Nadzienie: Groszek zagotować, szynkę pokroić w kostkę, ser utrzeć na tarce. Z masła i mąki przyrządzić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować. Dodać ser, żółtko, śmietanę, starannie wymieszać, posolić, połączyć z szynką i odcedzonym groszkiem. Gęstość nadzienia powinna odpowiadać gęstości śmietany. Upieczone ptysie napełnić dokładnie nadzieniem, przykryć wierzchami i zagrzać w piekarniku. Z porcji tej otrzymuje się ok. 20 pasztecików.