Sposób przygotowania:
Paszteciki ptysiowe z szynką i groszkiem
Ciasto ptysiowe: Zagotować 3/4 szklanki wody z margaryną i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę z proszkiem, odstawić i rozcierać, aby nie było grudek. Następnie podgrzewać na słabym ogniu, stale mieszając. Gdy ciasto nabierze połysku, odstawić z ognia. Do gorącego ciasta dodawać po jednym jajku, starannie ucierając na jednolitą masę. Blachę wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Z ciasta ptysiowego uformować w mące wałek średnicy 3 cm. Kroić na kawałki długości 3 cm. Formować kule, lekko spłaszczać, układać na blasze w odstępach 5 cm. Piec w bardzo gorącym piekarniku 15-20 min. Na początku pieczenia przez kilka minut nie otwierać piekarnika, aby ptysie nie opadły. Gdy ciasto się zrumieni, zmniejszyć temperaturę, aby ptysie się dosuszyły. Przed wyjęciem zostawić na chwilę ciasto w otwartym piekarniku, lekko ochłodzić i wyjąć. Ostudzone ptysie przekroić ostrym nożem; zdjąć wierzchy. Nadzienie: Groszek zagotować, szynkę pokroić w kostkę, ser utrzeć na tarce. Z masła i mąki przyrządzić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować. Dodać ser, żółtko, śmietanę, starannie wymieszać, posolić, połączyć z szynką i odcedzonym groszkiem. Gęstość nadzienia powinna odpowiadać gęstości śmietany. Upieczone ptysie napełnić dokładnie nadzieniem, przykryć wierzchami i zagrzać w piekarniku. Z porcji tej otrzymuje się ok. 20 pasztecików.