LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Paszteciki w naleśnikach z kapustą słodk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatne i bardzo smaczne.

Paszteciki w naleśnikach z kapustą słodk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki w naleśnikach z kapustą słodk

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki w naleśnikach z kapustą słodk
Kapustę opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odsączyć. Ostudzić. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu. Kapustę przepuścić przez maszynkę do mielenia (odlać sok), wymieszać z podsmażoną cebulą. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową do smaku. Żółtka zmiksować z mlekiem i szczyptą soli. Dodać mąkę, nadal miksować. W zależności od gęstości ciasta dodawać wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki (tylko, by się ścięły). Następnie naleśniki posmarować farszem z kapusty, zawinąć, panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoto z obu stron. Podawać gorące np. z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Paszteciki w naleśnikach z kapustą słodk
Przygotowanie farszu z kapusty do pasztecików.
Paszteciki w naleśnikach z kapustą słodk
Przygotowanie naleśników na paszteciki z kapustą.
Paszteciki w naleśnikach z kapustą słodk
Wyłożenie farszu z kapusty na naleśniki.
Paszteciki w naleśnikach z kapustą słodk
Zwijanie naleśników z farszem z kapusty.