Sposób przygotowania:
Paszteciki w półfrancuskim cieście z suszonymi grzybami
Ciasto przygotować w przeddzień pieczenia pasztecików. Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, osolić i zarabiać nożem do chwili aż wszystkie składniki się połączą. Owinąć w pergamin lub folię i pozostawić na noc w zimnej spiżarni lub lodówce. Suszone grzyby umyć, namoczyć na 2-3 godz., ugotować w tej samej wodzie i odcedzić, wywar wykorzystując na zupę lub sos. Grzyby drobno posiekać. Obraną i opłukaną cebulę pokroić drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać grzyby, lekko skropić wywarem, wsypać tartą bułkę, poddusić, odstawić i wymieszać z posiekanymi jajami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem; ostudzić. Ciasto cienko rozwałkować, pokrajać w kwadraty o boku ok. 5 cm. Na każdy nakładać porcję nadzienia, składać na pół i zlepić boki. Paszteciki ułożyć na blasze, posmarować żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec, rumieniąc na jasnozłoty kolor. Podawać je na gorąco ułożone na półmisku wysłanym płócienną serwetką.