Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Paszteciki z ciasta francuskiego z rybą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak przygotowanym farszem rybnym można nadziewać paszteciki z ciasta drożdżowego.

Paszteciki z ciasta francuskiego z rybą

Składniki:

Paszteciki z ciasta francuskiego z rybą

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 kg filetów rybnych
  • 2 cebule
  • 2 jajka na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z ciasta francuskiego z rybą
Filety z ryby umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Usmażoną, przestudzoną rybę pokroić w drobną kostkę. Na tłuszczu w którym smażyła się ryba podsmażyć drobno posiekane cebule. Pokrojoną rybę wymieszać z cebulą, drobno posiekanymi gotowanymi jajkami, szczypiorkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozmrożone ciasto pokroić na kwadraty, na każdy nałożyć porcje farszu rybnego, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Paszteciki ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200-210 stopni około 15-20 minut.