Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Książka Kucharska: Dania wigilijne

Delikatne domowe paszteciki wg Efli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste, puszyste i smaczne paszteciki.

Delikatne domowe paszteciki wg Efli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatne domowe paszteciki wg Efli

 

  • Ciasto:
  • 1kg mąki
  • 0,5l mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 1 kostka drożdży - 100g
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 całe jajka + 3 żółtka
  • Farsz:
  • ok 1,5 kg pasztetu
  • Do posypania:
  • mak lub
  • kawałek sera żółtego lub
  • sezam

 

Sposób przygotowania:

Delikatne domowe paszteciki wg Efli
Mleko lekko podgrzewam i rozpuszczam w nim drożdże z cukrem. Mieszam solidnie i odstawiam na kilka minut. W tym czasie do miski wsypuję mąkę. Masło rozpuszczam i studzę a następnie dodaję do mąki. Dodaję również jajka i żółtka oraz drożdże z mlekiem. Całość mieszam/ wyrabiam ręką na puszyste ciasto. Na blat sypię odrobinę mąki i rozwałkowuję ciasto na w miarę cienki placek. Na brzegu kładę porcję pasztetu*- mały rulonik.(przepis na pasztet można również znaleźć na moim profilu ale można użyć dowolny rodzaj pasztetu / farszu) Następnie delikatnie zawijam i odcinam resztę ciasta nożykiem. Ostrożnie odrywam rulonik od reszty, lekko przygniatam i uklepuję równy wałek. Całość przenoszę na blachę i przecinam pod skosem na równe porcje. Paszteciki podczas pieczenia i tak się lekko zrosną ale dzięki nacięciu będzie łatwo i szybko się je odrywało:) wierzch pasztecika smaruję lekko żółtkiem i posypuję startym żółtym serem, lub makiem lub sezam - wg upodobania. Ja zrobiłam z każdego rodzaju po trochu. Piekę około 15-20 minut w temp 180C - aż paszteciki urosną i zarumienią się.
Delikatne domowe paszteciki wg Efli
z podanych skłandików wyrabiamy ręką ciasto
Delikatne domowe paszteciki wg Efli
na blacie rozwałkowuję ciasto i kładę porcję pasztetu
Delikatne domowe paszteciki wg Efli
zawijam aż do zakrycia pasztetu a resztę ciasta odcinam
Delikatne domowe paszteciki wg Efli
paszteciki przed upieczeniem smaruję żółtkiem i obsypuję makiem i serem