marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Paszteciki z francuskiego ciasta z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Przekąski z francuskiego ciasta mrożonego z dodatkiem warzyw, serów,grzybów, a nawet wędlin są odpowiednie na wczesne kolacje lub małe przyjęcia. Można nawet użyć czarnuszki lub sezamu.

Paszteciki z francuskiego ciasta z szynką

Składniki:

Paszteciki z francuskiego ciasta z szynką

  • 500 g mrożonego ciasta francuskiego,
  • 8 dag mąki pszennej,
  • 35 dag szynki gotowanej lub kiełbasy szynkowej,
  • 60 dag świeżych brokułów,
  • 25 dag startego żółtego sera lub cheddara w płatach,
  • zioła suszone,np. oregano, tymianek, bazylia,
  • białko do posmarowania,
  • 1 łyżka oleju do pieczenia,
  • sezam lub czarnuszka do posypania,
  • tabasco czerwone lub zielone.

Sposób przygotowania:

Paszteciki z francuskiego ciasta z szynką
Ciasto francuskie po wyjęciu rozpakować i rozmrozić na talerzu, po czym rozwałkować na stolnicy posypanej lekko mąką i podzielić nożem na kwadraty o śr. 7 razy 7.

Brokuły opłukać i podzielić na różyczki, a szynkę pokroić na zapałkę. Można dodać trochę sera startego żółtego z dziurami lub cheddara.

Nakładać łyżką na każdy płat ciasta po trzy różyczki brokuł, garstkę szynk, po szczypcie suszonych ziół i i startego sera, po czym zalepić płat ciasta w tzw. pieróg oraz naciąć na wierzchu drabinkę, by nadzienie" oddychało".

Posmarować na wierzchu ciastka rozmąconym białkiem i posypać saezamem lub czarnuszką. Nagrzać piekarnik do 190-200 st. C, blachę lekko natłuścić i układać paszteciki na blasze oraz wstawić do piekarnika na 15 min.

Gdy się zrumienią, wyjąć , przełożyć paszteciki na tacę i jeść na ciepło skrapiając tabasco.