PannaLiliana

PannaLiliana

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Paszteciki studenckie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, łatwa przekąska do szkoły lub pracy:)

Paszteciki studenckie

Składniki:

Paszteciki studenckie

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
  • 20dag szynki lub innej wędliny wg uznania;
  • 30dag sera żółtego, który dobrze się roztapia;
  • 1 papryka czerwona;
  • kilka pieczarek średnich;
  • 3-4 łyżki ketchupu (ja używam Włocławka pikantnego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki wody
  • odrobina oleju do smażenia
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki studenckie
Najpierw musimy pokroić w drobną kostkę: paprykę, szynkę i pieczarki. Ser szatkujemy na tarce . Pieczarki smażymy pamiętając o po soleniu i po pieprzeniu. Następnie porcję ciasta francuskiego kroimy tak aby wyszło nam jak najwięcej prostokątów takiej samej wielkości gdzie ułożymy farsz. Każdy prostokąt smarujemy odrobiną ketchupu, później kładziemy wg uznania szynkę, pieczarki paprykę, a na końcu ser. Zawijamy prostokąty z farszem w ruloniki.Dociskamy brzegi. Do miseczki wbijamy 1 jajko, dodajemy do niego łyżkę wody i roztrzepujemy. Jajkiem tym smarujemy wierzchnią cześć naszych ruloników, aby podczas pieczenia zrobiły się złociste. Ruloniki przekładamy na pergamin w dość dużych odstępach od siebie. Pieczemy je w temp.150stopni do czasu aż nabiorą koloru. Polecam do tych ruloników barszczyk czerwony :)
Życzę smacznego Kochani:)