Marcin1993

Marcin1993

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Paszteciki ziemniaczane z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paszteciki dostarczają 760 kcal

Paszteciki ziemniaczane z ziołami

Składniki:

Paszteciki ziemniaczane z ziołami

 

  • 500g mrożonego ciasta francuskiego
  • 400g mącznych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 100g startego parmezanu
  • 4 łyżki świeżych ziół(np.natka pietruszki,bazylia,koperek mięta) drobno posiekanych
  • 2 cebule wiosenne pokrojone w talarki
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • masło do posmarowania blachy
  • żółtko

 

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki ziemniaczane z ziołami
Ciasto francuskie rozmrozić według wskazówek podanych na opakowaniu.Ziemniaki obrać przecisnąć przez praskę i wymieszać z parmezanem jajkiem ziołami oraz cebulą.Masę doprawić do smaku solą pieprzem gałką muszkatołową.Blachę do pieczenia posmarować masłem.Ciasto rozwałkować pokroić w kwadraty o boku 10 cm.na każdym kwadracie ułożyć łyżkę masy ziemniaczanej kwadraty złożyć w trójkąty brzegi mocno skleić.Żółtko roztrzepać i posmarować paszteciki.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.