Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pasztet

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowy pasztet pachnący majerankiem

Pasztet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet

 

  • 4 tylne ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • Seler
  • 2 pietruszki
  • Cebula
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • Dość sporo majeranku
  • Sucha bułka + szklanka wody
  • Jajko
  • 150g gotowanego boczku bez skóry

 

Sposób przygotowania:

Pasztet
Kurczaka dokładnie myjemy wkładamy do garnka dodajemy
umyte i obrane warzywa (marchewki, selera, cebulę, pietruszki), listki i ziele i zalewamy wodą. Gotujemy mniej więcej przez godzinę.


Następnie odcedzamy, zostawiając tylko kurczaka, marchewkę,
seler i pietruszki, resztę składników wyrzucamy.


Bułkę należy namoczyć w wodzie


Mięso obieramy z kości i chrząstek, mielimy, należy też zmielić
marchewkę, seler, pietruszkę i boczek. Dodajemy bułkę razem z wodą i jajko.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę.
Przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej olejem i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok 45 minut.
Pasztet
Wszytskie składniki łączymy ze sobą w dużej misce
Pasztet
Pasztet po wymieszaniu powinien mieć mniej więcej taką konsystencję
Pasztet
Pasztet przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem, nie trzeba wysypywać maką
Pasztet
Kanapka z domowym pasztetem, można dodać ulubione dodatki