Sposób przygotowania:
Pasztet dietetyczny Dukanowy
Mięsa myjemy i oczyszczamy.Wszystkie rodzaje miesa,oprócz wątróbki zalewamy wodą,solimy,dodajemy część ziaren ziela i liście laurowe)i gotujemy 35min.,pierś z kurczaka wyjmujemy po 15min.(ponieważ nie potrzebuje dużo czasu).Następnie włożyć oczyszczoną włoszczyznę i gotować kolejne 40min.Wyjmujemy wszystko z bulionu i studzimy.Trochę bulionu wlewamy do małego garnuszka i obkotowujemy krótko wątróbkę.Kiedy wszystko(razem z włoszczyzną)będzie zimne,zmielić na małych oczkach w maszynce.Na koniec zmielić namoczoną bułkę.Do masy mięsnej dodać jajka,świeżo zmielony pieprz,jałowiec,ziele angielskie i świerzo startą gałkę muszkatałową.Wyrobić gładką masę.Wyłożyć papierem forme keksówkę i jedną mniejszą niż keksówka,nałożyć masę mięsna i wyrównać wierzch.Piec w 180st.C 90min