Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z oliwkami
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Pietruszki, cebulę i selera obrać, umyć. W garnku zagotować 2szklanki wody. Włożyć warzywa i kawałki kurczaka, gotować do miękkości mięsa. Osączyć, ostudzić. Kurczaka obrać z mięsa. Bułkę namoczyć w wywarze.Słoninę zapakować w torebkę, włożyć do zamrażalki. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. W maszynce zmielić kurczaka i warzywa z gotowania, bułkę odciśniętą z wywaru. Masę wyrobić z jajkami i 5dag masła. Doprawić gałką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Słoninę wyjąć z zamrażalki, pokroić na cieniutkie plastry, wyłożyć nią formę keksową. Oliwki osączyć z zalewy. Wątróbki opłukać, pokroić w kostkę, posmażyć na 5dag masła, oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem. Oliwki i wątróbki dodać do masy pasztetowej, wymieszać. Gotową masą napełnić formę, wygładzić nożem. Piec 1 godzinę, pozostawić w formie do ostygnięcia.