Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Pasztet marmurkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny paszteczik, robiony często przez moją mamę :)

Pasztet marmurkowy

Składniki:

Pasztet marmurkowy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet marmurkowy
Pieczarki oczyścić i pokroić na plastry, dusić, gdy odparują dodać po łyżce oleju i masła, lekko podsmażyć, doprawić do smaku.
Wątróbki oczyścić z błon, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju wymieszanym z masłem. Przyprawić solą i pieprzem.
Obrane orzechy przekroić w poprzek na połóki, dodać do mięsa, wbić jaja wyrobić masę. Przyprawić solą i pieprzem, sosem podzielić na 4 równe części. Długą formę do pieczenia posmarować olejem wyłożyć pergaminem, a na nim ciasno ułożyć część plasterków boczku (ich końce mają zwisać poza boki formy). Następnie układać warstwami porcję mięsa, pieczarki, drugą część mięsa, reszte boczku, wątróbkę, resztę mięsa. Przykryć pasztet zwisającymi końcówkami boczku. Wstawić formę z pasztetem do większej blachy z gorącą wodą sięgającą do połowy wysokości formy z pasztetem. Piec 100minut w temp. 180stopni. Wyjąć pasztet z piekarnika, przykryć grubą warstwą pergaminu, równomiernie obciążyć. Po kilku godzinach obciążenie usunąć, a pasztet schłodzić i pokroić.

Smacznego!

Tagi:

sosy wołowina