Sposób przygotowania:
Pasztet myśliwski
Z piersi kaczki i gęsi zdjąć skórę a mięso ugotować wraz z zającem. Do garnka dodać grzyby, lubczyk i włoszczyznę, gotować do miękkości. Gęsią i kaczą skórkę pokroić w paski i podsmażyć , gdy wytopi się część tłuszczu dodać pokrojoną cebulę. W moździerzu rozetrzeć tymianek i jałowiec, do cebuli dodać wątróbkę i przyprawy całość smażyć przez 10min. Ostudzone mięso zmielić wraz z ugotowanymi grzybami, usmażoną wątróbką i bułką namoczoną w wywarze. Do masy pasztetowej wbić jajka, dodaj kaszę mannę i dolej 150ml wywaru z pod mięsa. Wymieszaną masę przełóż do keksówki i piecz 30min w 180 stopniach. Gdy pasztet się upiecze i stężeje na jego powierzchnię wylej cienką warstwę gęsiego smalcu, podawaj z pieczywem i piklami