cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Pasztet na zimno z zająca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepis na smaczny pasztet z dziczyzny

Pasztet na zimno z  zająca

Składniki:

Pasztet na zimno z zająca

 

  • Przednie części zająca,
  • 1 cielęca wątroba,
  • ½ kg wieprzowiny,
  • ¼ kg słoniny,
  • 3 jaja,
  • 2 łyżki masła,
  • włoszczyzna,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa do pasztetów

 

Sposób przygotowania:

Pasztet na zimno z zająca

Zająca udusić osobno w osolonej wodzie, wątróbkę, wieprzowinę i słoninę udusić z włoszczyzną. Potem słoninę pokroić w małe kosteczki, mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, wymieszać, dodać żółtka, masło, słoninę, przyprawy, na końcu sztywną pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać. Upiec lub ugotować na parze.


W ten sam sposób można robić pasztet z każdej innej dziczyzny.