Sposób przygotowania:
Pasztet orawski
Grzyby namoczyć w wodzie na 20minut. Cebulę obrać, umyć, podzielić na cząstki. Czosnek obrać, opłukać, przekroić na połówki. Mięso, słoninę i wątrobę zalać piwem. Dodać cebulę, czosnek i grzyby, gotować do całkowitego odparowania piwa. Bułki namoczyć w wodzie. Składniki z gotowania i bułkę zemleć 3 razy. Masę doprawić majerankiem, solą, pieprzem i kminkiem. Dodać jajka i dokładnie wyrobić. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, wyłożyć do niej masę pasztetową. Naczynie wstawić do większego, napełnić wodą do połowy wysokości naczynia z pasztetem. Wstawić do piekarnika na 1,5godz. W czasie pieczenia uzupełniać odparowaną wodę. Pasztet ostudzić w formie.