mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Pasztet orawski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny pasztet z aromatem piwa

Pasztet orawski

Składniki:

Pasztet orawski

 

  • 200g wątroby cielęcej
  • 200g wołowiny
  • 200g wieprzowiny
  • 150g słoniny
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 suszone grzyby
  • 500ml piwa
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • smalec do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Pasztet orawski
Grzyby namoczyć w wodzie na 20minut. Cebulę obrać, umyć, podzielić na cząstki. Czosnek obrać, opłukać, przekroić na połówki. Mięso, słoninę i wątrobę zalać piwem. Dodać cebulę, czosnek i grzyby, gotować do całkowitego odparowania piwa. Bułki namoczyć w wodzie. Składniki z gotowania i bułkę zemleć 3 razy. Masę doprawić majerankiem, solą, pieprzem i kminkiem. Dodać jajka i dokładnie wyrobić. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, wyłożyć do niej masę pasztetową. Naczynie wstawić do większego, napełnić wodą do połowy wysokości naczynia z pasztetem. Wstawić do piekarnika na 1,5godz. W czasie pieczenia uzupełniać odparowaną wodę. Pasztet ostudzić w formie.