Sposób przygotowania:
Pasztet serowy z suszonymi pomidorami.
Twaróg po wypakowaniu przełożyć do dużej miski i rozgnieść widelcem wraz ze śmietaną i lekko uprażonymi płatkami migdałowymi. Oliwki i pomidory suszone wyjąć z zalewy na osobne sitka i odsączyć, pomidory nawet posiekać. Potem dodać do twarogu, doprawić dużą szczyptą pieprzu ziołowego lub cytrynowego, płaską łyżeczką soli morskiej i dwiema łyżeczkami słodkiej mielonej papryki. Jeśli zamiast czarnych oliwek będą zielone i słone, nie trzeba solić. Formę wysmarować tłuszczem roślinnym, a masę wyłożyć na folię spożywczą, zawinąć i włożyć do wysmarowanej formy cwibakowej. Wstawić na godzinę lub dwie do lodówki. Po upływie czasu wyjąć formę, odwinąć pasztet z folii. Pokroić i podawać.