Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

pasztet strasburski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pasztet że palce lizać. polecam.

pasztet strasburski

Składniki:

pasztet strasburski

 

Sposób przygotowania:

pasztet strasburski
Wątróbki obrać z błon , namoczyć na noc w mleku, po czym udusić na maśle. Pieczarki, cebulę i połowę słoniny drobno pokroić w kostkę. Resztę słoniny pokroić w plastry, połowę położyć na dnie rondla, a na nich gęsie wątróbki i pozostałą słoninę na wierzchu, podduszone pieczarki z cebulą. Wątróbki podlać rosołem i dusić na małym ogniu 45 minut. Wszystko zemleć
w maszynce dwa razy i przetrzeć przez sitko. Do smaku dodać sól, pieprz i ziele angielskie, dokładnie wymieszać. Małe foremki (kokilki) napełnić pasztetem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 25 minut.