Sposób przygotowania:
Pasztet świąteczny.
Moczymy grzyby suszone. Mięso i boczek kroimy w kostkę. Obsmażamy na patelni najpierw boczek. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy łopatkę - obsmażamy. Następnie dodajemy posiekana cebulę i czosnek. Podlewamy odrobiną wody i dusimy mięso przez pół godziny. Na końcu dodajemy wątróbkę. Grzyby siekamy drobniutko, a w wodzie z moczenia grzybów moczymy bułkę. Wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę trzy razy, doprawiamy przyprawami, dodajemy grzyby, żółtka i mieszamy masę dokładnie. Na końcu dodajemy ubitą pianę białek i delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy tartą bułką.Wkładamy masę do 2/3 wysokości. Górę posypujemy orzechami i pieczemy w temp 180stopni C przez około godzinę.
Natala1210