pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pasztet sztrasburski z królika

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

dużo roboty ale efekt końcowy jest niesamowity

Pasztet sztrasburski z królika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet sztrasburski z królika

 

  • 3 kg królik,
  • 30 dag podroby królicze,
  • 30 dag słonina,
  • 30 dag boczek wieprzowy,
  • 6 sztuk jajka,
  • 3 łyżki przecier pomidorowy,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony,
  • 10 sztuk ziele angielskie,
  • 2 łyżki smalec,
  • 6 cebula,
  • bułka tarta,
  • 2 sztuki bułka,
  • 150 ml mleko,
  • 30 dag łopatka bez kości

 

Sposób przygotowania:

Pasztet sztrasburski z królika
Używane mięso królicze to części tylne wraz z combrem. Królika marynujemy 24h w marynacie warzywnej do mięsa króliczego. Następnie nożem oddzielamy mięso od kości (kości następnie można wykorzystać do ugotowania bulionu lub zupy).Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu. Następnie wrzucamy oddzielone mięso i rumienimy. Gdy się zarumieni mięso przekładamy do większego garnka . Tak sam postępujemy z podrobami , słoniną i boczkiem. Jeśli zajdzie potrzeba uzupełniamy smalec na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy zacznie puszczać soki dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem 7 minut. Następnie do cebuli dodajemy pokrojoną łopatkę i wszystko razem dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Zawartość również przerzucamy do dużego garnka i teraz całe mięso razem dusimy ok. 20 minut. W międzyczasie możemy świeże bułki namoczyć w mleku, a blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Uduszone mięso dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa (sos powstały przy duszeniu można wykorzystać np. do gulaszu wieprzowego). Dodaję surowe jajka, doprawiam do smaku solą, pieprzem i utłuczonym w moździerzu zielem angielskim. Dokładnie mieszam na jednolitą masę. Wykładam do wysmarowanej blaszki i piekę ok. 1,5h w temp. 180°C. Podawać na zimno. Smacznego
Pasztet sztrasburski z królika
Pasztet sztrasburski z królika
Pasztet sztrasburski z królika
Pasztet sztrasburski z królika
Pasztet sztrasburski z królika
Pasztet w blaszce
Pasztet sztrasburski z królika
Masa pasztetowa