SUPERPRZEPIS

Zapiekany świąteczny pasztet

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Zapiekany świąteczny pasztet Więcej zdjęć (5)

Pasztet można też przygotować w jednej formie, ale tak zyskuje odświętnego charakteru.

Składniki:

Zapiekany świąteczny pasztet

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany świąteczny pasztet
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na złoty kolor mięso wieprzowe i udka na drugiej patelni na 2 łyżkach masła udusić wątróbkę z pokrojoną w piórka cebulą. Podsmażone mięso przełożyć do garnka zalać gorącą wodą, dodać marchew, seler oraz przyprawy liście laurowe, jarzynkę, sól, pieprz czarny i 1 łyżeczkę pieprzu kolorowego, rozgnieciony jałowiec, dołożyć suszone grzyby oraz 1/2 pęczka zielonej pietruszki, przykryć i gotować do miękkości.

Ugotowane mięso, marchew, seler i grzyby wyjąć z bulionu i wystudzić, wywar przecedzić. Na drobnych oczkach maszynki skręcić słoninę, wątróbkę razem z cebulką i to wszystko co wyjęliśmy z wywaru do zmielonych, dodać jajko, posiekany czosnek oraz 1 łyżeczkę ziaren pieprzu, tymianek i gałkę, dokładnie wymieszać.

Foremki w których będziemy zapiekać pasztet wysmarować tłuszczem i wysypać grubą warstwą bułki tartej, napełnić masa mięsną i zapiec w 200 st przez 40 minut. Zapieczony pasztet wystudzić na zimnym ułożyć odcedzone z zalewy grzybki i zalać gęstniejącą galaretką, odstawić do zastygnięcia.

Galaretka: Z odcedzonego wywaru odlać 1.5 szklanki, zagotować i wymieszać z żelatyną, odstawić do wystudzenia. Pozostały wywar jest dokonałą bazą do zupy.
Zapiekany świąteczny pasztet
Udka i mięso wieprzowe podsmażyć na oleju
Zapiekany świąteczny pasztet
Na drugiej patelni udusić wątróbkę z cebulką
Zapiekany świąteczny pasztet
Wszystko przełożyć do garnka i gotować do miękkosci
Zapiekany świąteczny pasztet
Powstała masą pasztetową napełnić foremki