Sposób przygotowania:
Zapiekany świąteczny pasztet
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na złoty kolor mięso wieprzowe i udka na drugiej patelni na 2 łyżkach masła udusić wątróbkę z pokrojoną w piórka cebulą. Podsmażone mięso przełożyć do garnka zalać gorącą wodą, dodać marchew, seler oraz przyprawy liście laurowe, jarzynkę, sól, pieprz czarny i 1 łyżeczkę pieprzu kolorowego, rozgnieciony jałowiec, dołożyć suszone grzyby oraz 1/2 pęczka zielonej pietruszki, przykryć i gotować do miękkości.
Ugotowane mięso, marchew, seler i grzyby wyjąć z bulionu i wystudzić, wywar przecedzić. Na drobnych oczkach maszynki skręcić słoninę, wątróbkę razem z cebulką i to wszystko co wyjęliśmy z wywaru do zmielonych, dodać jajko, posiekany czosnek oraz 1 łyżeczkę ziaren pieprzu, tymianek i gałkę, dokładnie wymieszać.
Foremki w których będziemy zapiekać pasztet wysmarować tłuszczem i wysypać grubą warstwą bułki tartej, napełnić masa mięsną i zapiec w 200 st przez 40 minut. Zapieczony pasztet wystudzić na zimnym ułożyć odcedzone z zalewy grzybki i zalać gęstniejącą galaretką, odstawić do zastygnięcia.
Galaretka: Z odcedzonego wywaru odlać 1.5 szklanki, zagotować i wymieszać z żelatyną, odstawić do wystudzenia. Pozostały wywar jest dokonałą bazą do zupy.
Ugotowane mięso, marchew, seler i grzyby wyjąć z bulionu i wystudzić, wywar przecedzić. Na drobnych oczkach maszynki skręcić słoninę, wątróbkę razem z cebulką i to wszystko co wyjęliśmy z wywaru do zmielonych, dodać jajko, posiekany czosnek oraz 1 łyżeczkę ziaren pieprzu, tymianek i gałkę, dokładnie wymieszać.
Foremki w których będziemy zapiekać pasztet wysmarować tłuszczem i wysypać grubą warstwą bułki tartej, napełnić masa mięsną i zapiec w 200 st przez 40 minut. Zapieczony pasztet wystudzić na zimnym ułożyć odcedzone z zalewy grzybki i zalać gęstniejącą galaretką, odstawić do zastygnięcia.
Galaretka: Z odcedzonego wywaru odlać 1.5 szklanki, zagotować i wymieszać z żelatyną, odstawić do wystudzenia. Pozostały wywar jest dokonałą bazą do zupy.
2milutka