dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pasztet warzywny z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Polecam, ten warzywny pasztet powinien zasmakować nie tylko wegetarianom. Szkoda się ograniczać, zawsze warto jeść smacznie i zdrowo.

Pasztet warzywny z cukinii

Składniki:

Pasztet warzywny z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Pasztet warzywny z cukinii

ETAP 1:

Pasztet warzywny z cukinii
Stare warzywa i posiekana natka to podstawa tego dania

Warzywa oczyściłam i obrałam. Cukinie (ze skórką) starłam na grubych oczkach tarki, posoliłam i odstawiłam. Następnie odcedziłam z nadmiaru wody. Resztę warzyw obrałam i starłam na tarce, ser również starłam. Natkę pietruszki i cebulę drobno posiekałam. Wszystkie warzywa, ser, olej, kaszkę mannę i soczewicę włożyłam do dużej miski.

ETAP 2:

Pasztet warzywny z cukinii
Oddzielone żółtka i przyprawy dodane do warzyw

Jaja rozbiłam, oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka dodałam do warzyw wraz z ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.

ETAP 3:

Pasztet warzywny z cukinii
Z białek ubijam pianę i również dodaję do masy.

Osobno ubiłam na sztywno białka ze szczyptą soli. Pianę dodałam do reszty składników i dokładnie całość wymieszałam.

ETAP 4:

Pasztet warzywny z cukinii
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i przekładam do keksówki

Tak przygotowaną masę przełożyłam do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 5:

Pasztet warzywny z cukinii
Piekę 1 godzinę w 180 stopniach.

Pasztet wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekłam 1 godzinę.