Sposób przygotowania:
Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkamiprzygotowanie składników
Wątróbkę opłukać i osuszyć. Oczyścić wątróbkę z tłuszczu i błon.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w pół krążki.
przygotowanie składników cd
Jabłka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić jabłka na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plastry.
przygotowanie składników cd
Przygotować przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
przygotowanie pasztetu
Na patelni rozgrzać olej i dodać wątróbki i obsmażyć.
przygotowanie pasztetu cd
Do wątróbek dodać cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć razem.
przygotowanie pasztetu cd
Do usmażonej wątróbki z cebulą dodać jabłka i majeranek. Całość jeszcze razem smażyć aż jabłka zmiękną.
przygotowanie pasztetu cd
Z usmażonych wątróbek usunąć ziele angielskie i liście laurowe.
przygotowanie pasztetu cd
Wątróbkę z cebulą i jabłkiem włożyć do malaksera i zmiksować. Dodać miękkie masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dalej miksować na gładką masę.
Gotowy pasztet wyłożyć do pojemnika lub słoika i włożyć do lodówki żeby stężał. Podawać na świeżym pieczywie. Smacznego!
gusia1000