eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam pasztet bez pieczenia z wątróbek drobiowych. Do pasztetu dodałam jabłka ze skórką i majeranek.

Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkami

Składniki:

Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkami

podroby

  • 450 g wątróbki drobiowej

pozostałe składniki pasztetu

przyprawy

Sposób przygotowania:

Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkami

przygotowanie składników

Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkami
Opłukaną i osuszoną wątróbkę oczyścić z błon i tłuszczu.

Wątróbkę opłukać i osuszyć. Oczyścić wątróbkę z tłuszczu i błon.

przygotowanie składników cd

Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkami
Obrane z łupinek cebule pokroić w pół krążki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w pół krążki.

przygotowanie składników cd

Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkami
Ćwiartki jabłek ze skórką pokroić w plastry.

Jabłka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić jabłka na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plastry.

przygotowanie składników cd

Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkami
Przygotować majeranek, ziele angielskie i liście laurowe.

Przygotować przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.

przygotowanie pasztetu

Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkami

Na patelni rozgrzać olej i dodać wątróbki i obsmażyć.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkami

Do wątróbek dodać cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć razem.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkami

Do usmażonej wątróbki z cebulą dodać jabłka i majeranek. Całość jeszcze razem smażyć aż jabłka zmiękną.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkami

Z usmażonych wątróbek usunąć ziele angielskie i liście laurowe.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkami

Wątróbkę z cebulą i jabłkiem włożyć do malaksera i zmiksować. Dodać miękkie masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dalej miksować na gładką masę.

Gotowy pasztet wyłożyć do pojemnika lub słoika i włożyć do lodówki żeby stężał. Podawać na świeżym pieczywie. Smacznego!


Tagi:

pasztet