Sposób przygotowania:
Pasztet wątróbkowy Eli z jabłkamiprzygotowanie składników

Wątróbkę opłukać i osuszyć. Oczyścić wątróbkę z tłuszczu i błon.
przygotowanie składników cd

Cebule obrać z łupinek i pokroić w pół krążki.
przygotowanie składników cd

Jabłka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić jabłka na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plastry.
przygotowanie składników cd

Przygotować przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
przygotowanie pasztetu

Na patelni rozgrzać olej i dodać wątróbki i obsmażyć.
przygotowanie pasztetu cd

Do wątróbek dodać cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć razem.
przygotowanie pasztetu cd

Do usmażonej wątróbki z cebulą dodać jabłka i majeranek. Całość jeszcze razem smażyć aż jabłka zmiękną.
przygotowanie pasztetu cd

Z usmażonych wątróbek usunąć ziele angielskie i liście laurowe.
przygotowanie pasztetu cd

Wątróbkę z cebulą i jabłkiem włożyć do malaksera i zmiksować. Dodać miękkie masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dalej miksować na gładką masę.
Gotowy pasztet wyłożyć do pojemnika lub słoika i włożyć do lodówki żeby stężał. Podawać na świeżym pieczywie. Smacznego!
gusia1000