edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pasztet skomponowany przeze mnie z różności znalezionych w zamrażarce, stąd takie nieokrągłe ilości składników

Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami
Karkówkę i boczek opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w większe kawałki. Boczek wrzuciłam do rozgrzanego suchego rondla, a kiedy wytopiło się z nieco troszkę tłuszczu, dodałam karkówkę i chwilę podsmażałam, a następnie podlałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem do miękkości. Udka kurczaka umyłam, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości. Wątróbkę oczyściłam i zalałam w misce wrzącą wodą, zostawiłam ją tak na kilka minut, po czym osączyłam na sicie. Cebulę obrałam, pokroiłam w większą kostkę, zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Kajzerki namoczyłam w płynie jaki powstał podczas duszenia boczku i karkówki (jeśli płynu jest za mało, trzeba dolać wody), a kiedy zmiękły, lekko je odcisnęłam. W maszynce z założonym średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: uduszone boczek i karkówkę, mięso z kurczaka, sparzoną wątróbkę, zeszkloną cebulę, 1 marchewkę (drugą zostawiłam w rosole), pietruszkę, selera i namoczone bułki. Do masy dodałam jajka, pieprz, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Ja dosypałam około 4 łyżeczek soli, ale mięso z kurczaka gotowane w rosole już było słone, więc proponuję dodawać soli po troszku i próbować, żeby nie przesolić. Masę bardzo dokładnie wymieszałam. Foremki wysmarowałam tłuszczem. Z tej ilości składników wyszły mi 2 keksówki i 3 foremki babeczkowe o pojemności 250 ml. Do masy którą umieściłam w keksówkach dodałam śliwki suszone, zaś masę umieszczoną w foremkach babeczkowych wymieszałam z suszoną żurawiną. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem: babeczki – 40 minut, keksówki – 65 minut. Oba pasztety smakowały wyśmienicie.
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami
Wszystkie rodzaje mięsa na pasztet przygotowane do zmielenia.
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami
Składniki pasztetu zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mielenia.
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami
Do dokładnie wyrobionej masy dodałam owoce i przełożyłam ją do foremek.
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami
Babeczki z pasztetem bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.