Sposób przygotowania:
Pasztet wieprzowy 3
Mięso myjemy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Wątrobę gotujemy krócej, ok. 20 minut, więc można ją włożyć w trakcie gotowania, albo wyjąć ją wcześniej. Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa razem z obranymi cebulami. Dodajemy też liść laurowy i ziele angielskie.Gotujemy do miękkości mięsa i studzimy. W wystudzonym rosole moczymy bułki. Mięso, bułki, cebulę, marchew i wątrobę mielimy w maszynce do mięsa. Wbijamy do masy jajka, mieszamy i doprawiamy do smaku. Gdyby masa była zbyt luźna dodać tartej bułki. Przygotowujemy formę albo naczynie żaroodporne.Natłuszczamy i wykładamy przygotowaną masę.Wyrównujemy i pieczemy ok 60 minut.