Sposób przygotowania:
Pasztet wyborny
Grzyby zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, dusimy na oleju kilka minut. Mięso i warzywa myjemy. Warzywa obieramy i z mięsem wkładamy do garnka. Zalewamy 2 L wody. Wsypujemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy ok. godziny. Studzimy. 7. Mięso oddzielamy od kości. Bułki moczymy w wywarze, odciskamy. Grzyby osączamy. Mięso, warzywa, grzyby, wątróbkę i bułki dwukrotnie drobno mielimy. Dodajemy jajka, startą całą gałkę, imbir oraz pieprz i sól do smaku. Wlewamy 2 szklanki wywaru. Wyrabiamy na jednolitą masę.
3. Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy wkładamy masę. Wierzch wygładzamy, posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniC
3. Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy wkładamy masę. Wierzch wygładzamy, posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniC