Sposób przygotowania:
Pasztet z cukinii
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce posolić i zostawić aż puści sok który następnie odcisnąć. Cebulę obieramy i drobno siekamy czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę podsmażamy na oleju. Studzimy. Pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Ser ścieramy na tarce.
Do cukinii dodajemy warzywa, bułkę tartą, ser żółty, żółtka oraz wlewamy olej doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy i mieszamy z pasztetem. Kaksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy masę, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 1,5 h.
Do cukinii dodajemy warzywa, bułkę tartą, ser żółty, żółtka oraz wlewamy olej doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy i mieszamy z pasztetem. Kaksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy masę, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 1,5 h.
marcinka