Pasztet z cukinii i szpinaku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pasztet warzywny;-)))

Pasztet z cukinii i szpinaku

Składniki:

Pasztet z cukinii i szpinaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii i szpinaku
Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Tartą bułkę namoczyć w mleku. Cukinię umyć i pokroić na plasterki. Cebulę i cukinię smaży7ć 10 minut na połowie oliwy. Rozdrobnić je widelcem, dodać odciśniętą z mleka bułkę, jaja, świeżą miętę. Przyprawić pieprzem, solą i utartą gałką muszkatołową. Szpinak umyć, przebrać usunąć grubsze łodyżki i podsmażyć na pozostałej oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek i sól. Formę pasztetową posmarować olejem; ułożyć połowę masy z cukinią, na niej warstwę szpinaku i pozostałą masę z cukinii. Powierzchnię wyrównać. Przykryć folią aluminiową i piec 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 180 st.C.