Sposób przygotowania:
Pasztet z dziczyzny
Oczyścić słoninę i odkroić 10 dag, pokroić w kostkę i stopić na patelni. Mięso oczyścić, umyć i pokroić na kawałki, nieco zarumienić na tłuszczu ze słoniny, po czym dodać pozostałą słoninę pokrojoną w paski. Dolać wody, osolić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, wówczas dodać oczyszczoną i umytą wieprzowinę. Kiedy mięso trochę zmięknie, dodać cebulę i przyprawy. Mięso dusić do całkowitej miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Mięso powinno być całkiem pokryte płynem podczas duszenia. Umyć i osączyć wątrobę i podrumienić na maśle. Dolać wody, osolić, dusić przez ok. 25 min., bułkę pokroić na kromki dodając do uduszonego mięsa. Kawałki bułki również powinny być całkowicie zanurzone w sosie. Czas duszenia ok. 15 minut. Uduszone mięso i wątrobę ostudzić. Wcześniej przygotowane formy na pasztet wykładamy folią aluminiową lub smarujemy masłem, można też dodatkowo wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny jako dekorację. Ostudzone mięso kroimy na kawałki i mielimy dwukrotnie maszynką do mielenia mięsa przez sito z drobnymi otworkami. Zmieloną masę dzielimy na 2 porcje. Ucieramy masę dodając jajka, dopóki stanie się gładka i pulchna. Przyprawiamy ją pieprzem i solą oraz startym majerankiem. Ugotowaną masą napełniamy foremki,
ale nie do końca. Foremki przykrywamy i wstawiamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy w piekarniku przez ok. 1,5 godz. Gotowy pasztet ostudzić i wyjąć z formy.
ale nie do końca. Foremki przykrywamy i wstawiamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy w piekarniku przez ok. 1,5 godz. Gotowy pasztet ostudzić i wyjąć z formy.