beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Pasztet z  dziczyzny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Pasztet z  dziczyzny

Składniki:

Pasztet z  dziczyzny

 

  • 1  kg sarniny lub innego mięsa np. zajęczego,
  • 50 dag wieprzowiny z  łopatki,
  • 30 dag wątróbek drobiowych,
  • pół kilo słoniny,
  • 30 dag cebuli,
  • 3  bułki zwykłe,
  • jajek,
  • 5  dag masła,
  • pieprz, sól,
  • ziele angielskie,
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Pasztet z  dziczyzny
Oczyścić słoninę i  odkroić 10 dag, pokroić w  kostkę i  stopić na patelni. Mięso oczyścić, umyć i  pokroić na kawałki, nieco zarumienić na tłuszczu ze słoniny, po czym dodać pozostałą słoninę pokrojoną w  paski. Dolać wody, osolić i  dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, wówczas dodać oczyszczoną i  umytą wieprzowinę. Kiedy mięso trochę zmięknie, dodać cebulę i  przyprawy. Mięso dusić do całkowitej miękkości, w  razie potrzeby podlewając wodą. Mięso powinno być całkiem pokryte płynem podczas duszenia. Umyć i  osączyć wątrobę i  podrumienić na maśle. Dolać wody, osolić, dusić przez ok. 25 min., bułkę pokroić na kromki dodając do uduszonego mięsa. Kawałki bułki również powinny być całkowicie zanurzone w  sosie. Czas duszenia ok. 15 minut. Uduszone mięso i  wątrobę ostudzić. Wcześniej przygotowane formy na pasztet wykładamy folią aluminiową lub smarujemy masłem, można też dodatkowo wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny jako dekorację. Ostudzone mięso kroimy na kawałki i  mielimy dwukrotnie maszynką do mielenia mięsa przez sito z  drobnymi otworkami. Zmieloną masę dzielimy na 2  porcje. Ucieramy masę dodając jajka, dopóki stanie się gładka i  pulchna. Przyprawiamy ją pieprzem i  solą oraz startym majerankiem. Ugotowaną masą napełniamy foremki,
ale nie do końca. Foremki przykrywamy i  wstawiamy do garnka z  wrzącą wodą. Gotujemy w  piekarniku przez ok. 1,5  godz. Gotowy pasztet ostudzić i  wyjąć z  formy.