wieza1987

wieza1987

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Pasztet z kaczki 3

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztet z kaczki dla rodzinki na święta

Pasztet z kaczki 3

Składniki:

Pasztet z kaczki 3

 

  • 60 dag kaczej wątrubki
  • 40 dag piersi kaczki
  • 40 dag masła
  • 3 jajka
  • pieprz
  • sól
  • 30 dag słoniny
  • 5 łyżek porto
  • 2 łyżki winiaku
  • 50 dag malin
  • 1 kg gejpfrutów
  • skórka otarta z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Pasztet z kaczki 3
W misce połączyć porto, winiak i skórkę pomarańczową. Wątrubkę i piersi kaczki włożyć do przyżądzonej marynaty na 12 godzin. Następnie przygotować masę pasztetową. Masło roztopić i przesudzić, mięso oraz wątrubkę wyjąc z marynaty, dodać jajka i zmiksować. Pdczas miksowania wlewć cienkim strumieniem masło. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Słonine zamrozić, a następnie pokroić w bardzo cienkie plastry. Formę do pieczenia pasztetu włożyć plastrami słoniny, po czym wypełnić masę mięsną i piec około 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C. Upieczony pasztet ostudzić i pokroić w plastry.