Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Pasztet z królika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać do pieczywa. Wyśmienite z sosem tatarskim

Pasztet z królika

Składniki:

Pasztet z królika

 

  • 1 przodek i podroby z królika
  • 15 dag wątroby cielęcej
  • 5 dag podgardla wieprzowego
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 2 łyżki smalcu mała
  • cebula, pietruszka, kawałek selera
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jaja
  • 1 liść laurowy
  • 15 dag słoniny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika
Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Cebulę obrać. Mięso opłukać i lekko zrumienić. Mięso, podgardle, włoszczyznę i cebulę oraz opłukane grzyby i liść laurowy zalać w rondlu wodą i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia osolić. Wątrobę obrać z błony, pokroić na plastry, włożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki otrzymanego poprzednio i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Bułkę namoczyć w ostudzonym wywarze i odcisnąć. Mięso obrane z kości, podgardle, wątrobę i bułkę zmielić 2 razy przez maszynkę. Do otrzymanej masy dodać całe jaja