Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy
Udka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu. Włoszczyznę obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować. Dodać do mięsa liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, gotować do miękkości. Po ugotowaniu, wyjąć mięso, ostudzić, obrać z kości, przemielić w maszynce 2 razy.
Do bulionu włożyć wątróbkę, sparzyć.
Bułkę namoczyć w bulionie, odcisnąć, przemielić razem z wątróbką, dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, ostudzić dodać do mięsa.
Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do mięsa, dodać przyprawy, wymieszać, gdyby masa była za sucha, dodać trochę bulionu. Na samym końcu ubić białka jaj, dodać do masy, ostrożnie wymieszać. Długą wąską foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć masę do formy.
Piec przez 45 minut w 180 stop.
Smacznego !
Do bulionu włożyć wątróbkę, sparzyć.
Bułkę namoczyć w bulionie, odcisnąć, przemielić razem z wątróbką, dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, ostudzić dodać do mięsa.
Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do mięsa, dodać przyprawy, wymieszać, gdyby masa była za sucha, dodać trochę bulionu. Na samym końcu ubić białka jaj, dodać do masy, ostrożnie wymieszać. Długą wąską foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć masę do formy.
Piec przez 45 minut w 180 stop.
Smacznego !