Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pasztet drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie ma jak domowy pasztet, zawsze robiłam pasztet z królików, teraz zrobiłam z drobiu i powiem, że jest bardzo smaczny. Przepis wyszperałam z kolorowej gazetki.

Pasztet drobiowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet drobiowy

na masę

  • wątróbka drobiowa - 400 g
  • cebula - 1 szt
  • bułka kajzerka - 1 szt
  • udka drobiowe - 1,5 kg
  • jajka - 2 szt

przyprawy

włoszczyzna

  • marchewka - 1 szt
  • pietruszka - 1 szt
  • seler - kawałek
  • cebula - 1 szt

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy
Udka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu. Włoszczyznę obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować. Dodać do mięsa liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, gotować do miękkości. Po ugotowaniu, wyjąć mięso, ostudzić, obrać z kości, przemielić w maszynce 2 razy.

Do bulionu włożyć wątróbkę, sparzyć.

Bułkę namoczyć w bulionie, odcisnąć, przemielić razem z wątróbką, dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, ostudzić dodać do mięsa.

Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do mięsa, dodać przyprawy, wymieszać, gdyby masa była za sucha, dodać trochę bulionu. Na samym końcu ubić białka jaj, dodać do masy, ostrożnie wymieszać. Długą wąską foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć masę do formy.

Piec przez 45 minut w 180 stop.

Smacznego !
Pasztet drobiowy
Mięso ugotowane ostudzone i zmielone maszynką do mięsa
Pasztet drobiowy
Wątróbka sparzona i zmielona razem z odciśniętą bułką
Pasztet drobiowy
Piana z białek została ubita na sztywno i dodana do masy mięsnej
Pasztet drobiowy
Masa została dokładnie wymieszana i wyłożona do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy