karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pasztet z królika ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nieco trudniejszy przepis ale efekt powalający...:)

Pasztet z królika ze śliwkami

Składniki:

Pasztet z królika ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika ze śliwkami
Mięso płuczemy i gotujemy z warzywami i z zielem i liściem laurowym. Wątróbkę podsmażamy w osobnym naczyniu. Gdy mięso będzie ugotowane obieramy je z kości i dwukrotnie mielimy. Tak samo robimy z wątróbką. Bułkę namaczamy w mleku. Również mielimy- dwukrotnie. Dodajemy żółtka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszamy. Następnie ubijamy białka i dorzucamy do mięsa. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Próbujemy i doprawiamy aż pasztet będzie miał wyrazisty smak. Przekładamy masę do wysmarowanych tłuszczem foremek. Do środka dajemy po kilka suszonych śliwek. Staramy się delikatnie ubić mięso w foremkach. Wtedy po upieczeniu pasztet nie będzie się rozlatywał. Pieczemy w 180 st. ok 1 godz. Po ostygnięciu pasztet można udekorować. Ja do tego celu użyłam ubitej śmietanki i pieprzu kolorowego. Doskonale pasuje również żurawina. Życzę smacznego.