Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pasztet z marynowanej piersi z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taki pasztet można przygotować z kurczaka lub kaczki.

Pasztet z marynowanej piersi z indyka

Składniki:

Pasztet z marynowanej piersi z indyka

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z marynowanej piersi z indyka
Do miski wlać porto, sok z pomarańczy, dodać otartą skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Mięso, boczek i wątróbki umyć, pokroić w cienkie paski, włożyć do marynaty, wymieszać, przykryć i odłożyć do lodówki na 12 godzin. Następnie mięso z wątróbkę i boczek przemielić przez maszynkę, włożyć z powrotem do pozostałej marynaty, miksować dodając stopniowo jajka i roztopione masło. Przyprawić solą i pieprzem. Foremkę wyłożyć pokrojoną w plasterki słoniną, wyłożyć przygotowaną masę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1,5 godziny. Podawać na zimno.