jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pasztet z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wykwintny pasztecik na śniadanie

Pasztet z orzechami

Składniki:

Pasztet z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z orzechami
Obrane i pokrojone warzywa ułożyć na dnie garnka, na nich poukładać kawałki kurczaka i wieprzowiny. Dodć 1,5 litra wody, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i zagotować, po czym zmniejszyć ogień. Całość gotować pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso bedzie miękkie. Wyjąć mięso z garnka i warzywa, wywar przecedzić, włożyć do niego wątróbkę i gotować przez 5-7 minut. Wystudzone mięso i wątróbkę zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po kilka łyżek wywaru.Na koniec przyprawić masę solą, pieprzem i wymieszać z orzechami. Formę wysmarować tłuszczem, napełnić masą pasztetową. Piec przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stop. C.