Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pasztet z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczny i aromatyczny pasztet z dodatkiem czerwonej papryki, żeby był jeszcze lepszy pod względem smakowym, jak i wizualnym.

Pasztet z papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet z papryką

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z papryką
Przygotować garnek z wodą, do którego wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i grzyby. Łopatkę wieprzową pokroić na kawałki i ugotować w zalewie. Trzy minuty przed końcem wrzucić wątróbkę. Bułki namoczyć w wodzie. Boczek surowy zmielić razem z ugotowanym mięsem i wątróbką. Przez maszynkę przepuściłam też namoczone bułki. Wszystko umieścić w jednej misce, dodając jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Połączyć składniki dobrze doprawiając solą, pieprzem czarnym i gałką muszkatołową. Keksówkę (10x30) wyłożyć folią aluminiową. Włożyć pasztet wyrównując wierzch. Przykryć folią i piec w 180*C przez 1,5godziny. Najlepiej w kąpieli wodnej. Pod koniec pieczenia można zdjąć z wierzchu folię aluminiową, żeby pasztet się zarumienił. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! 
Pasztet z papryką
Mięso pokroić na mniejsze części i wrzucić do wody.
Pasztet z papryką
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać.
Pasztet z papryką
Pasztet przełożyć do keksówki wyłożonej folią aluminiową.