Sposób przygotowania:
Pasztet z papryką
Przygotować garnek z wodą, do którego wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i grzyby. Łopatkę wieprzową pokroić na kawałki i ugotować w zalewie. Trzy minuty przed końcem wrzucić wątróbkę. Bułki namoczyć w wodzie. Boczek surowy zmielić razem z ugotowanym mięsem i wątróbką. Przez maszynkę przepuściłam też namoczone bułki. Wszystko umieścić w jednej misce, dodając jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Połączyć składniki dobrze doprawiając solą, pieprzem czarnym i gałką muszkatołową. Keksówkę (10x30) wyłożyć folią aluminiową. Włożyć pasztet wyrównując wierzch. Przykryć folią i piec w 180*C przez 1,5godziny. Najlepiej w kąpieli wodnej. Pod koniec pieczenia można zdjąć z wierzchu folię aluminiową, żeby pasztet się zarumienił. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!