Sposób przygotowania:
Pasztet z papryką i pieczarkami
Mięsa ugotować z dodatkiem marchwi, pietruszki, ziela i liścia oraz soli. Wystudzić i obrać od kości. Mięso i gotowane warzywa przepuścić trzy razy przez maszynkę.Paprykę pokroić w kostkę., a pieczarki obrać i ugotować w lekko osolonym wrzątku. Cebulę drobno posiekać i usmażyć z oczyszczoną i wypłukaną wątróbką, następnie wątróbkę skręcić w maszynce.Bułkę namoczyć w wywarze po mięsie i dodać do mięsa wraz żółtkami i przyprawami do smaku. Wymieszać. Na koniec dodać pieczarki i paprykę delikatnie wymieszać. Z białek ubić pianę, dodać do mięsa i delikatnie wymieszać. Farsz przełożyć do formy i wyrównać. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni.
marietta