SUPERPRZEPIS

Pasztet z płatkami suszonych pomidorów

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pasztet z płatkami suszonych pomidorów Więcej zdjęć (5)

Wieprzowo- drobiowy pasztet z płatkami suszonych pomidorów

Składniki:

Pasztet z płatkami suszonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z płatkami suszonych pomidorów
Łopatkę i pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, studzimy. W powstałym wywarze gotujemy obraną i pokrojoną na średnie słupki marchewkę i pietruszkę, studzimy. Wywar przecedzamy przez sito. Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w pióra lub kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 7 minut, studzimy. Czerstwe bułki zalewamy letnią wodą, a gdy namiękną, odciskamy z nadmiaru wody. Mięso, cebulę, ugotowane warzywa i odciśniętą bułkę mielimy razem co najmniej dwukrotnie. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucamy płatki suszonych pomidorów, wlewamy tyle wywaru aby powstała nam niezbyt zwarta masa, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do średnich keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na zimno.
Pasztet z płatkami suszonych pomidorów
W powstałym wywarze gotujemy obraną i pokrojoną na średnie słupki marchewkę i pietruszkę, studzimy.
Pasztet z płatkami suszonych pomidorów
Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w pióra lub kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę.
Pasztet z płatkami suszonych pomidorów
Mięso, cebulę, ugotowane warzywa i odciśniętą bułkę mielimy razem co najmniej dwukrotnie. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucamy płatki suszonych pomidorów,
Pasztet z płatkami suszonych pomidorów
Masę przekładamy do średnich keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą.