Sposób przygotowania:
Pasztet z ryby surowej.
Oczyszczoną rybę obrać z ości i zemleć w maszynce razem z nam-
-oczoną w mleku bułką.Margarynę utrzeć na pianę,dodać żółtka,zmieloną rybę,śmietanę,sól,pieprz,startą gałkę muszkatołową,a na końcu pianę z białek i wymieszać.Masą wypeł-
-nić do 3/4 objętości formy wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą.Zamknąć szczelnie i piec w piekarniku ok.60 min.Gdy
wierzch pasztetu ma złoty kolor,a boki odstają od formy,wyłożyć ostrożnie na okrągły półmisek.Podawać z sosem pieczarkowym lub cytrynowym.
-oczoną w mleku bułką.Margarynę utrzeć na pianę,dodać żółtka,zmieloną rybę,śmietanę,sól,pieprz,startą gałkę muszkatołową,a na końcu pianę z białek i wymieszać.Masą wypeł-
-nić do 3/4 objętości formy wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą.Zamknąć szczelnie i piec w piekarniku ok.60 min.Gdy
wierzch pasztetu ma złoty kolor,a boki odstają od formy,wyłożyć ostrożnie na okrągły półmisek.Podawać z sosem pieczarkowym lub cytrynowym.
pacpaw
dora620